– Lever

Leveren er en af de livsvigtige organer i kroppen, og det er meget vigtigt, at leveren fungerer godt, da leverforstyrrelser vil gå meget ud over kroppens generelle funktioner. Hvis leveren fungerer optimalt, har de fleste sygdomme svært ved at manifestere sig.
Leveren er kroppens største kirtel. Den ligger i højre øverste del af bughulen under diafragma beskyttet af ribbenene. leveren-ambulancevejen-copyright-minus-kunder-blur

Leverens opgaver der er vigtige at huske:

    1. Leveren danner galde, som er nødvendigt for nedbrydning af fedtstoffer i maden. Typisk dannes der mellem 250-1000 ml galde i døgnet. Galden består af galdesalte, kolesterol, lecitin, galdefarvestof, spormetaller og mineraler. Galdesalte og kolesterol genoptages til en vis grad i den nederste del af tyndtarmen, så de kan genbruges.
    2. Leveren har til opgave at nedbryde forskellige stoffer. (Alkohol, medicin, hormoner og andet). Nedsat leverfunktion gør det mere besværligt at nedbryde stoffer, hvorved de lettere ophobes i blodbanen.
    3. Leveren kan gemme (deponere) glykogen (som kan blive til sukker), og er en form for energireserve. Forskellige vitaminer og mineraler samt fedt og proteinstoffer, fedt vil også kunne opbevares i leveren.
    4. Leveren kan omsætte forskellige næringsstoffer som kommer via portåresystemet, som er et system der opsamler næringsstoffer og andre ting fra kroppen og fører dette til leveren. Kulhydrater kan omsættes til fedt, og aminosyrer kan omsættes til glukose.
    5. Andre opgaver

 

 

 

 

 

 

Questions